• Ügyfélszolgálat: +36 20 570 5355

Hatósági képzések nagyító alatt

2015. december 01. Szerző:  Biztosítási Almanach
Hatósági képzések nagyító alatt

Hatósági képzések oktatáspiaci körképe

Az alig egy hét alatt megszerezhető „működési bizonyítvány“ alig több mint tucatnyi helyen érhető el Magyarországon, így vállalkoztunk szolgáltatásaik részletes összehasonlítására.

 


Manapság sajnos nem elsődleges célpont a pályát és munkát keresők számára a biztosítási, pénzügyi terület, így a képzéssel foglalkozó cégek száma is ehhez igazodó nagyságrendű. A nyilvántartások szerint jelenleg két biztosítótársaság rendelkezik biztosítási hatósági képzési jogosítvánnyal, és ha az 1994-ben a MABISZ és két biztosító alapításával létrejött oktatási intézményt (BOI) is a „függő“ oktatási intézmények közé soroljuk, úgy két kezünk is sok a tisztán piaci alapon működő biztosítási és pénzügyi hatósági képzést végző cégek megszámolásához.

Mint minden területen az oktatási piacon is érdemes tájékozódni, hogy a leendő vagy már nálunk tevékenykedő kollégákat hol érdemes képeztetni. A hatósági képzések esetében sokan úgy gondolják, hogy mivel egy kötelező, MNB által engedélyezett képzésről van szó, – hiszen ez a vizsga szükséges ahhoz, hogy valaki a pénzügyi és/vagy a biztosítási területen kezdjen el dolgozni, – mindegy hol végzi el a résztvevő. Általában az ár és a képzés indulásának időpontja a választási szempont. A sikeres vizsgázók arányán viszont az látszik, ez nem mindig jó döntés, ha a pótvizsgákkal járó plusz költségeket is figyelembe veszszük.

2008 óta a biztosítási képzések 40 órában, a pénzügyi képzések 2010 óta 30 órában vannak minimálisan meghatározva.

Azoknak a cégeknek, akik oktatási profillal rendelkeznek és engedélyük van hatósági képzések lebonyolítására, nagy szakértelemmel és rutinnal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a tananyagot megfelelő minőségben tudják átadni a leendő tanácsadóknak, szakembereknek, a jogszabályban meghatározott rövid idő alatt.

A 2015-ös évben az MNB nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a kifejezetten pénzügyi hatósági képzéseket tartó cégeket ellenőrizze. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a korábbi 53 cég közül, akinek jogosultsága volt ezen képzések megtartására, 32 cég törlésre került.


IBF Master Center Kft.

A honlapon, a képzésekről, helyszínről, oktatókról, árakról naprakész, elegendő információ található.

Plusz szolgáltatásként, a sikeres vizsgázók ajándékba kapnak egy szakmai évkönyvet 10.000 Ft értékben, a résztvevők a cég profiljában található tréningeket kedvezményesen vehetik igénybe, és vizsga előtt ingyenes konzultációra van lehetőségük.

Pannon Oktatási Központ Kft.

Az információk nem egyértelműek a weboldalon az árak tekintetében. A leírásból az derül ki, hogy 2011-ben lettek az információk frissítve.

NovoSchool Kft.

A honlapon kellő mennyiségű információ szerepel, ár érték arányban megfelelő. Sajnos a különbözeti képzésről nincs fent kellő információ, ezért ezt nem tudtuk értékelni.

Perfekt Zrt.

A honlapon feltüntetett árak alapján, magasan a legdrágább.

A vizsgaszervezési díja például az összes céghez képest a duplája. A különbözeti vizsgáról hiányos információk szerepelnek az oldalon. Valószínűleg a cégnek nem ez a fő profilja, legalábbis az árak alapján.

Soter-Line Oktatási Központ

A honlapon a képzésekről és annak menetéről kellő információ szerepel, leszámítva a pótvizsgát, melynek sem áráról, sem menetéről nem lehet tájékozódni. Plusz szolgáltatásként a pótvizsgázók „ingyen órákra” ülhetnek be más csoporthoz.

Sokmegoldás.hu-BOI

(Biztosítási Oktatási Intézet Fejlesztési Alapítvány Szakközépiskola, Sokmegoldás.hu Kft.)

A boi.hu weboldalán olvasható információk alapján a Biztosítási Oktatási Intézet Fejlesztési Alapítvány Szakközépiskola 2015. július 1.-jétől – saját szakmai tevékenységére vonatkozó fejlesztési koncepciójának elemeként – biztosításközvetítői és pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági képzéseket és vizsgáztatást nem végez.

A két cég a „sok megoldás“ közül azt választotta, hogy egymást erősítve közösen folytatják a piacon a hatósági képzéseket. A BOI nagyon nem is tehetett mást, hiszen a cég ellen jelenleg is NAV végrehajtási határozat van (forrás: Partnercontroll).

Ez az átláthatatlanság sajnos a weboldalon közzétett kommunikációjukban is megtalálható amely, már a sokmegoldás.hu weboldalra mutat. Egy leendő résztvevőnek a képzések áráról semmiféle információ nem található. Mivel próbáltunk transzparens listát összeállítani, gondoltuk elküldjük online jelentkezésünket a cégnek, hátha ezen már szerepelnek a képzési árak. Tévedtünk, sajnos árakat továbbra sem tudtunk meg. A weboldalon erről összesen annyi szerepel, hogy az ügyfélszolgálaton lehet informálódni. A honlapon egyébként sok helyesírási, szövegezési hiba található, illetve a jelentkezési lap alján szereplő nyilatkozaton, még PSZÁF van feltüntetve, mint felettes szerv. De ugyanilyen ellentmondásos az a megfogalmazás is, hogy a Hatósági képzések – Vedd lazán! felirat szerepel, majd az oktatási segédletben, már azt olvashatja a jelentkező, hogy „a tananyag sok időt, kitartást és odafigyelést igényel”. Nos ez minden csak nem laza. Ugyan a képzési és vizsga időpontok 2017-ig fent vannak az oldalon, ez egy aktuálisan jelentkezőnek nem túl lényeges információ.

Mivel árat nem tudtunk a táblázatban feltüntetni így értelemszerűen a legutolsó helyre tettük ebből a szempontból a két céget.


Összesített sorrend:

1. IBF Master Center

2. Novoscool

3. Soter-Line

4. Pannon Oktatási Központ

5. Perfekt

6. Sokmegoldás-BOI

  • Székhely: 1204 Budapest, Orsolya u. 1. C. lház. fsz. 1.
  • Levelezési cím: 1133 Budapest, Váci út 110.
  • Képzési helyszínek: 1043 Budapest, Csányi László u. 34., 1133 Budapest, Váci út 110., 1056 Budapest, Váci utca 47.
  • Felnőttképzési engedélyszám: E-000412/2014
  • Telefon: +36-20-570-5355
  • E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KÖVESS A FACEBOOKON IS

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők közt aktualitásainkról, képzéseinkkel, kiadványainkkal kapcsolatos friss híreinkről, kedvezményes képzési lehetőségeinkről!
Használati feltételek